ÄTA

Afternoon Tea i min Ateljé.

Efter nästan ett och halvt års väntan på att få genomföra min Afternoon Tea var det äntligen dags. I lördags klockan 15.00 slog vi upp dörrarna till de lyckliga 20 personerna som lyckats haffa biljetter innan de tog slut.

Ska det vara så ska det vara ordentligt. Mitt mantra. Alltså all in.

Vi bjöd på croissanter, hemmagjorda scones, naked cake med smak av vit choklad & granskott, minipavlova med lemoncurd & grädde, len chokladcupcake med vit chokladfrosting & fläder, madeleinekakor, macarones med smak av champagne chokladdoppade tea cookies, parmesankex, cream cheese, olika sorters ostar, Lindas äpple- och karamellmarmelad, Lindas hemmagjorda lemoncurd, pistagekräm från Gridelli, frukt & grönt, uppfriskande shot av äpple & ingefära och förstås varmbryggt & kallbryggt te.

Minipavlovas från himmelriket.

Min vän Elisabet var med och serverade.

Såklart drack vi te i fina silverkannor. precis som det ska vara.

Naked cake med smak av granskott.

Det bjöds också på uppfriskande shot av ingefära och citron, färgad med rödbeta för att få till rätt färg.

Blodgrape, något av det vackraste jag vet att styla med.

Mina egna lyckokakor med Good shit citat.

Stjärnan bakom bakningen Linda Elwing. En dröm i köket!

Får mycket frågor om det blir fler gånger. Den som lever får se. Man vet aldrig vad som händer i Ateljén.

Tom poppar upp i Ateljén.

Min idé med Ateljén är att det hela tiden ska hända nya kreativa grejer. Ingen ska riktigt kunna förutspå vad som händer i framtiden… Inte ens jag. Ibland gör jag saker själv, ibland tillsammans med andra grymma kreatörer.

Den här gången är det matkreatören Tom Jallow som poppar upp hos mig i Ateljén och vi bjuder in till en social brunch. Vi sitter länge, äter gott, nätverkar och njuter av en frukost utöver det vanliga.

Social Brunch med Tom Jallow
Plats: Ateljén, Tändsticksgränd 28, Jönköping
Datum: Lördagen den 1 februari, 2020
Läs mer och anmäl dig här.

Vattenmelonsallad med fetaost, chili och mynta.

Hej måndag, hej snart ledigt och hej min favoritsallad just nu. Jag har helt snöat in på vattenmelonsallad med fetaost, chili och mynta. Så jag tänkte snabbt säga hej och dela med mig av världens enklaste recept.

Vattenmelonsallad med chili, fetaost & mynta.
(ca 4 personer)

1/2 liten vattenmelon (ev mer om det är en egen rätt)
1 pkt Fetaost av bra sort
1/2 kruka mynta
1/2 rödlök, rå eller picklad
Chiliflakes
Olivolja
Svartpeppar
Salt

Skär melon i iskubsstora bitar och lägg på ett sort fat. Smula över fetaosten. Lägg på blad av mynta och skurna halvmånar av rödlöken. Ringla över olivolja och strö över, chiliflakes efter eget tycke, lite salt och rikligt med svartpeppar. Servera antingen för sig själv eller tillsammans med grillat kött eller kyckling.

Månadens brunchgäst hos Anna & Jasmina.

Hur fint var det inte att bli inbjuden som månadens brunchgäst hos två av mina favoriter Jasmina Bylund & Anna Kubel. Helt enkelt ett erbjudande jag inte kunde motstå. Jag tog ett tidigt morgontåg från Jönköping till Vallentuna i tisdags morse och möttes av den vackraste brunchdukningen någonsin. Så kreativt, så vackert och sååå gott.

Vi satt i timmar och pratade om allt mellan himmel och jord, om kreativitet, om good shit, fula duschkabiner och horders. Både Jasmina & Anna har gjort långa blogginlägg och en finfin intervju med mig, ni hittar dem här & här.

Brunchen gjorde de i samarbete med Cervera, så mycket fint porslin, och kaffekannan är ju en dröm i sig.

Håll koll på Anna & Jasmina för de har en himlans massa härligheter på gång framöver.

Alltså det här skåpet. Dog lite av finheten i det…

Tack snälla för att jag fick den otroligt smickrande inbjudan om att bli månadens brunschgäst. Kommer gäärna tillbaka…

Alla bilder har jag lånat av Anna & Jasmina – mitt minneskort hade nämligen bestämt sig för att sluta funka… grrrr.

Havregrynsvåfflor med kardemummagrädde.

Dags för sportlov här i Jönköping. Vi ska dra till Stockholm med familjen och bara njuta av att vara tillsammans. Hade vi hängt hemma hade vi definitivt gjort det här receptet på våfflor med kardemummagrädde till mellis någon dag. Prova vet jag, jag älskar att ha havregryn i min våfflor. Och jag avgudar kardemumma.

Havregrynsvåfflor med kardemummagrädde.
ca 8–10 st

4 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
4 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
Smör till gräddningen
Lättvispad grädde

Kanel
Kardemumma

Vispa ihop havregryn, mjöl, grädde, mjölk, ägg och salt i en bunke. Jag personligen tycker att de blir frasigare om man inte jobbar ihjäl sig för att havregrynen ska mjukas upp, men det gör man som man vill. Vill man så kan man i så fall låta smeten stå en stund så mjukas de upp. Man känner absolut inte smaken av havregryn i våfflorna. Värm våffeljärnet och pensla med smör. Häll i våffelsmet i lagom dos och grädda tills de är gyllenbruna och fina. Lägg de färdiga våfflorna på ett galler under tiden du steker resten av våfflorna så håller de sig frasigare. Rör ihop lättvispad grädde med kanel och kardemumma. Servera som det är eller tillsammans med till exempel jordgubbar.

Pinkish flat lay.

I veckan har jag spenderat lite tid åt att börja göra om min hemsida, bland annat med lite nya bilder. Så här ser dagens bild ut. Till slut tittade solen fram och gav mig lite härligt dagsljus. Tanken är att jag ska göra flera olika flat lays i olika färgteman.

Kommer på mig själv med att jag minsann har blivit helt besatt av att plåta vitlök. Färgen är så bedåranade vacker när den skiftar från rosa till vitt och beige.

Förresten, jag får en hel del frågor kring hur det är att jobba som art director, creative director och stylist, skulle ni vilja hänga med bakom kulisserna en heldag någon gång? Och se hur det går till i min värld? Kommentera gärna vad ni vill se i så fall, eller klicka på det lilla hjärtat så ser jag om det kan vara något att ta fasta på.

Ha en fin helg!
Kram Katrin

Dukat för vänskap och jul

Förra året var jag tre dagar på Gotland på en retreat med Babes in Boyland. Då gjorde vi bland mycket annat den här fantastiska dukningen. Ett perfekt tips på dukning nu inför jul  tycker jag.

Att göra en sån här typ av dukning behöver inte alls vara varken dyrt, svårt eller ta speciellt lång tid. Kransarna på väggen är gjorda av enkla stålringar (ni hittar dem billigt på tex Blomsterlandet eller annan blomsterbutik), och blad och växter som man enkelt kan plocka i naturen. Har man ingen stålring kan man göra kransarna direkt av t ex tunna grenar. Jag tycker det är så fint att göra massor av olika kransar och hänga dem tillsammans så här.

Torkade blommor är något av det vackraste jag vet. Hållbart och helt gratis dessutom.

Förutom kransarna använde vi grenar och bär för att dekorera och lät grenarna sticka ut på sidorna av bordet för att skapa mer dynamik. Har man inte linneservetter som på bilden kan man köpa tyg billigt second hand eller på tex Ikea och riva i lagom bitar och sedan bara knyta med ett vanligt grovt snöre. Att ställa bestick i en kruka på bordet så här hjälper också till att skapa en råare och mer avslappnad stil. Precis vad jag gillar allra mest.

Foto Katrin Bååth