DIY

Lilla Anna & stora trädgården.

 

anna_starren_2023_foto-anna-nyman_17-lag

Men tjohoooooo va fint, min kära vän Anna Starrén har skapat två installationer på Norrvikens trädgårdar i sommar. Med tema ”Tidlöst” och ”Lekfullt” fick Anna i uppdrag att skapa det lekfulla och flörta med nyanser och kontraster. I vackraste maj kommer parkens gäster bjudas in till Annas blommande värld. Lite bortom men ändå mitt i, inget följer riktigt måttet på Annas vis.

anna_starren_2023_foto-anna-nyman_10-lag-1

Jag önskar att människor ska känna livet och glädjen i sig. Blommor gör oss glada. Naturen gör något med själen som öppnar upp. Jag älskar att skapa platser där människor möts, berättar Anna hängandes på en stege.

När jag träffade Anna första gången blev jag helt betagen. Det var som att träffa lekfullheten själv, säger Lotte Karlefors och ler med hela ansiktet. Lotte är programansvarig på Norrviken.

anna_starren_2023_foto-anna-nyman_22-lag

Naturen gör något med själen som öppnar upp. Jag älskar att skapa platser där människor möts, berättar Anna hängandes på en stege.

anna_starren_2023_foto-anna-nyman_24-lag

Anna är som ett hoppsasteg i sitt kreerande, hennes bubblande glädje och entusiasm blandas med seriositet och kunnande. Anna dukar upp till ett möte i blomsterprakt där tiden har sin egen takt. De stora blommorna i plåt har Anna tillsammans med mästare på EAB tagit fram och tillverkat.

anna_starren_2023_foto-anna-nyman_1-lag

Anna säger avslutningsvis:
Jag önskar att vårt ”projekt” ska kunna spegla våra inre drömmar,
Som när vi strosar omkring, lätt trippande på tå
Och känner livet i oss.
Som en” walk in the park.”

Installationerna finns på Norrvikens Trädgårdar hela säsongen med start den 18 maj.

Kommentarer inaktiverade för Lilla Anna & stora trädgården. |

Kategorier: DIY, I Sverige, Inspiration

DIY – Bygg en 25-spetsad stjärna av tapet.

Jag vet inte om ni liksom jag blev helt besatt av Moraviastjärnorna på nytt när Artilleriet tog in dem för några år sedan. Jag köpte min för två eller tre år sedan och den hänger numera i vardagsrummet året om, det finns liksom inget annat ställe att förvara den. För bara en galen människa skulle ge sig på att montera isär den när den väl är ihopsatt. Tro mig.

Bara en ännu mer galen människa skulle ge sig på att bygga en egen från grunden i tapet… Som min vän Jenny Gustavsson. Hon byggde två. Och gav en till mig. Hurra! Och tusen tack Jenny! Vill ni bygga en egen likadan har Jenny en mall på sin stjärna här.

Tapeten Jenny har byggt stjärnan av heter Kvitten och är ritad av extremt begåvade Sara Bergqvist för Sandberg Wallpaper.

Ja, men om man börjar bygga en nu så kanske den blir klar lagom tills det blir advent igen…

Svalkande tips.

Vad gör ni för att svalka er i värmen? Själv njuter jag av varje sekund förutom när svetten lackar och man ska klä upp sig, eller när man ska prova kläder i ett provrum som jag gjorde här om dagen och var så varm att jag fastnade i en klänning så jag fick be om hjälp att få av mig den… ha, ha, den passade och jag köpte den sen men den gick liksom inte att få av sig själv där i värmen… Ja, Gina Tricot har mycket fina sommarklänningar just nu som både passar mig och som jag gillar.

För att svalka oss hemma badar vi ofta, och så har vi gjort egen kiwi- och melonglass. Lätt som en plätt.

Bara kör kiwi i mixern och frys in i glassformar. Klart på några timmar och helt fria från allt annat än kiwi.

Vi gjorde en med vattenmelon också, då körde vi först bitar av vattenmelon i mixern, sen silade vi av kärnorna och fryste in resten. Supergott. Några la vi färska blåbär i också, gott för då blir det lite krispigare konsistens. Såg att min vän Johanna Pilfalk hade fryst in vindruvor och åt för att svalka sig, låter ju urgott. Måste prova.

Flora hälsar att kiwin är godast, och att man får äta det till frukosten till och med om man vill.

 

Om att torka och spara ogräs.

Den senaste tiden har jag skissat moodboards, samlat rekvisita och planerat in i minsta detalj till en kommande fotografering som jag ska stylas i höst. En av de saker jag förbereder är att samla och torka massor av olika typer av växter. Bland annat plockade jag ogräs mellan stenarna på vår framsida och fick ihop ett helt fång av vallmo. Så galet vackra.

Jag älskar tanken på att styla med saker som är gratis, second hand, annorlunda och unikt. Därför gör jag mig gärna besväret att förbereda, skapa egen rekvisita eller leta länge för att få till precis det jag ser framför mig. Det gör det hela så mycket mer äkta tycker jag.

När jag hade plockat vallmon använde jag ett vanligt hushållssnöre och band en rosett runt rötterna (i det här fallet ville jag ha kvar rötterna för jag tyckte de var så himla fina).

Sen hängde jag buketten upp och ner på en krok på vår knopplist utomhus i värmen.

Nu har den hängt i över en vecka och den ser exakt likadana ut fast torkad. Tjohooo, det funkade. Om den hamnar i bild på min styling eller inte får ni se någon gång framåt jul.

När vallmon funkade så bra fick jag feeling och hängde upp resten av ogräset också.

Att bygga ett utekök.

I flera års tid har vi planerat att bygga ett utekök och nu är vi alldeles snart klara. Tänkte därför berätta hur vi gjort och hur vi har tänkt.

Vi var väldigt specifika i vad vi villa ha och därför ville vi rita det helt själva och inte utgå från ett färdigt utekök. Robert har skissat på hela köket i 3D och sen har vi mätt, justerat, funderat, ändrat och skissat igen. Och efter det har vi låtit grymma Magnus på Citagon här i Jönköping svetsa ihop och pulverlacka det i RAL 7037. Vi har gjort det i två moduler, en del med grill, rostfribänk och diskho, och en del till avställning och förvaring. De båda delarna är separata så de går att flytta om vi skulle vilja. De har också justerabara fötter för att få till allt plant.

Själva grillenheten är rostfri och kommer från Smeg. Och efter att ha fått måtten på den har Robert anpassat ritningen så den passar perfekt.

Diskhon kommer från Ikea och blandaren från FM-Mattson. I kranen finns bara kallvatten som vi dragit fram med slang under altanen därför ville vi ha en enkelkran. Att diska här ute är min nya älsklingssysselsättning. Blir galet harmonisk av att stå här och diska i solnedgången.

Här ser man avställningsbänken. Vi ska ha en stenskiva uppepå men den är inte riktigt färdig än så tills dess har vi lagt några granitkeramikplattor vi hade i förrådet där. Vi har pulverlackat hela köket och vissa delar i konstruktionen var tvungen att vara på ett visst sätt för att kunna lacka allt så det tål utomhusmiljön. Det är därför man ser skarvarna mellan hyllplanen och stommen t ex.

Vi har en himla bra fördelning Robert och jag, han bygger det stora, funderar ut belysning, vatten, el, och funktion och sen tar jag över när det kommer till detaljer, utseende och småfix. Såklart behövdes de en massa krokar att hänga saker på men vi ville inte bygga fast det och behöva lacka det så därför har jag köpt starka rostfria magnetkrokar på Granit. Perfekt, för de går ju enkelt att flytta också om man vill. Diskborsten och trasan kommer också från Granit. Handdukarna från Leva och den lilla påsen från Rekoshoppen.

För att mjuka upp den sterila och ganska stela och tråkiga gråa grillen behövs mjuka, använda och nötta ting tycker jag. Jag har därför under en veckas tid hängt på varenda second hand affär som varit öppen, både i Jönköping och Borås, och kolla så mycket fint jag hittat…

Jag hade bestämt mig för att jag ville ha gamla tallrikar med dekor som går i svart/grön eller grått och jag kan kanppt beskriva lyckan som infann sig när jag hittade ca 30 tallrikar och skålar på en och samma gång i lördags. Yipiiie. Det är gamla Gustavsbergsporslin med svalor och tulpaner på, fat med rosor och skålar med blomrankor. Och det fina är att det är udda porslin, men som ändå passar ihop. Hemligheten är att vara selektiv och bara köpa det man verkligen älskar.

Förutom tallrikar behövdes det bestick och karaffer. Jag älskar karaffer, de ska gärna kännas lite franska och robusta så de kan stå ute i både sol och regn.

Alla bestick är också inhandlade second hand och alla kostade högst 6 kr/st. Porslinet kostade mellan 5–20 kr/st.

Behövde en rejäl karaff också och så hittade jag en så fin skål till saltet och en shaker till goda drinkar i solnedgången. Allt från Erikshjälpen.

Igår hittade jag också soppskålar för 8 kr styck. Robusta och härliga att äta gaspacho i tänker jag.

Precis bakom köket har vi anlagt ett köksland med diverse olika kryddor. Och där får den här morteln efter min mamma stå redo för att användas.

Den här brickan och sekatören är också second hand fynd, brickan kostade ca 50 kr och sekatören kostade 12 kr.

Har ni några frågor kring vårt utekök så skriv gärna en kommentar så hoppas jag kunna svara.

Ha en fin dag! Kram Katrin

 

 

 

DIY – Att spara maskrosbollar.

Något av det allra vackraste jag vet är maskrosbollar. Tänkte därför tipsa om att det går utmärkt att spara och använda dem som dekor. Tänk en hel kupa full med önskningar. Kanske något att ge bort till en vän. Dessutom enkelt, gratis och väldans vackert.

Gör så här: Gå till ett maskrosställe och ta redan nu med dig det du vill spara maskrosbollarna i. Den här glaskupan är från Ikea och kostar ca 79 kr. Bollarna är väldigt sköra rackare så man vill inte ta i dem mer än vad som är nödvändigt.Klipp av stjälken så nära bollen som det går utan att förstöra den. Sikta in dig på de största bollarna och kolla så de verkligen har ”bollat” till sig helt. Ett tips för att kunna vara beredd på vackra saker att plocka med sig hem är att alltid ha en sekatör i bilen, kan låta konstigt men ack vad jag har haft nytta av den som stylist. Ta bollen jätteförsiktigt med handen och lägg den i glaset. Upprepa och lägg väldigt försiktigt ner bollarna i burken. Lägg bollarnas fina sida upp för att inte behöva se själva stjälkstumpen.Fyll hela glaskupan till bredden och låt sedan stå och torka några dagar innan du sätter på locket för att undvika kondens. Då mår bollarna inte bra. Vips så har man en hel glaskupa full med önskningar. Jag gjorde detta förra året också och den glaslådan jag fyllde med maskrosbollar då ser precis likadan ut idag som den gjorde när jag skapade den.

Påskpynt av alla slag.

Idag var det dags att påskpyssla lite. När jag köpte fjäderblommorna för några veckor sedan slog jag ju till på rätt många för att jag skulle kunna göra en girlang som jag visade här, men också för att pryda några knoppiga kvistar i en stor vas på bordet. Kolla så fint och vårigt det blev. Älskar att byta blommor på vardagsrummet och låta Mia Linnmans häst sniffa på nya saker efter säsong. Hehe.

Förutom fjäderblommorna blir det lite småfix, har lagt fram detta som ska få bli present till påsk.
Förra året gick jag och barnen all in när det kom till att färga ägg. Kolla så fint det kan bli. Vi provade massor av olika tesorter och rödlök, pulverkaffe och blåbär. Det är också himla fint att tatuera ägg med vanliga barntatueringar. Dessa är perfekta för familjen Bååth att ha till påskfrukosten.

DIY – Kottegirlang.

När jag och Flora ändå var i farten i helgen tillverkade vi också världens enklaste kottegirlang, med inspiration från Mari som gjorde en så fin förra året.Allt man behöver är kottar, småkrokar (jag köpte gardinkrokar på Clas Ohlson) och ett snöre att hänga upp dem på.Gör så här:
Skruva i en krok i varje kotte. Ibland får man pilla bort själva stjälken på kotten innan man kan komma åt att skruva.

Trä sedan antingen upp dem på ett snöre och häng den horisontellt…Eller knyt en knut vid varje kottkrok och häng girlangen vertikalt. Färdigt!

Kottarna funkar också finfint att hänga en och en så här. Eller varför inte i självaste julgranen.

[Foto Katrin Bååth] 

Kommentarer inaktiverade för DIY – Kottegirlang. |

Kategorier: DIY

DIY – Julgirlang av mjuktall.

Idag har det varit fullt pådrag med adventspyssel i familjen Bååth. Så himla mysigt. Bland mycket annat har jag gjort en girlang av mjuktall. Plättlätt och superfint. Jag köpte två knippen mjuktall på torget. Tror jag betalade ca 50 kr för båda. Gör så här:
Bryt av mindre grenar av tallarna och spara så att själva den bruna delen på grenen blir ca 5 cm lång. Använd grön ståltråd och vira runt grenen. Enklast är att fästa den ca 1 cm ner och snurra tallkvisten så fäster ståltråden fint. Spara en bit tråd på varje för att kunna hänga upp den med.

Jag gjorde ca 15 stycken, men man kan ju förstås hålla på i all oändlighet. Jag använde mig av vanligt grått hushållssnöre och fäste det mellan två krokar i hallen. Givetvis kan man använda vilket snöre som helst och hänga det där det passar. Fäst varje gren genom att vira varje ståltråd 2–3 varv runt snöret. Häng upp alla med lagom avstånd, (jag hade ca 12 cm mellan varje gren). Färdigt. Billigt, enkelt och fantastiskt fint om ni frågar mig. Precis min kopp te. Ja, sen var det det här med dagsljus. När girlangen var klar var det kvällen, så jag återkommer en annan dag med en bild på hela girlangen. Ha nu en fin advent allihop!

[Foto Katrin Bååth]

Att färga och tatuera ägg.

Lovelylife_katrinbaath_1-02672111

Nu i eftermiddags trotsade vi allt elände från helgen och jag och tjejerna bestämde oss för att färga och tatuera ägg inför påsk. Jag har en styling nästa vecka där jag vill ha en massa olika nyanser av brunspräckliga ägg, så det passade fint att göra det redan nu.

Lovelylife_katrinbaath_1-02765Lovelylife_katrinbaath_1-025331

Tjejerna gjorde etiketter till varje burk så vi skulle kunna komma ihåg vilket ägg som var färgat med vad.

Lovelylife_katrinbaath_1-024441

Vi färgade med olika typer av te, blåbär, pulverkaffe och rödlök och använde vanliga glasburkar från Lagerhaus.

Lovelylife_katrinbaath_1-02618

Det finns en massa olika sätt att färga på men det enklaste tycker jag är att koka upp ca 2 dl vatten med 1 tsk salt (per ägg) och sedan blanda i det som behövs för färgning, exempelvis skal från 1-2 rödlökar eller några matskedar te. Häll sedan den varma vätskeblandningen i en glasburk och tillsätt 1 tsk vinäger. Lägg i ett hårdkokt ägg och låt det dra. Ju längre de drar desto mörkare blir färgerna. Klart.

Från höger högst upp: Pulverkaffe (ca 40 min), earl grey te (ca 40 min), forest fruit te (ca 40 min), ofärgat ägg, blåbär (ca 7 min), blåbär (ca 40 min). 

Lovelylife_katrinbaath_1-02735Lovelylife_katrinbaath_1-02748

Foto: Katrin Bååth

Ekollondags.

dsc06394dsc06420

I detta nu gror årets skörd av ekollon i köksfönstret för fullt. Det är något visst med det där. Jag har lagt en hel hög med ekollon som barnen plockat i en skål med vatten, och precis när de får svans kan man sätta dem med svansen nedåt i en vas med vatten så de börjar växa ordentligt.

Kommentarer inaktiverade för Ekollondags. |

Kategorier: DIY
Taggar: , .

Ekollondags.

dsc06394dsc06420

I detta nu gror årets skörd av ekollon i köksfönstret för fullt. Det är något visst med det där. Jag har lagt en hel hög med ekollon som barnen plockat i en skål med vatten, och precis när de får svans kan man sätta dem med svansen nedåt i en vas med vatten så de börjar växa ordentligt.

Kommentarer inaktiverade för Ekollondags. |

Kategorier: DIY
Taggar: , .