Recept

Floras gröt med skummad mjölk.

Imorse när jag la upp en bild på gröten som jag lärde Flora att göra själv, fick jag genast frågor på DM om hur jag gjort den. Så här kommer ett snabbt recept. Plättlätt och supergod start på morgonen!

Floras gröt med skummad mjölk
4 personer

3 dl havregryn
6 dl vatten
Salt
Skummad mjölk av valfri sort
(jag skummar den i vår espressomaskin)
Flytande honung
Hasselnötter
Russin om man vill eller annat gott tex skivad persika
Kanel (kardemumma är också gott)

Rör ihop havregryn, vatten och salt till härlig havregrynsgröt. Skumma mjölken på valfritt sätt (det är så gott när mjölken är varm och len av skummet tycker jag). Häll upp gröten i skålar, toppa med den skummade mjölken, ringla över honung och strö till sist över nötter, russin och kanel. Klart!

 

Vattenmelonsallad med fetaost, chili och mynta.

Hej måndag, hej snart ledigt och hej min favoritsallad just nu. Jag har helt snöat in på vattenmelonsallad med fetaost, chili och mynta. Så jag tänkte snabbt säga hej och dela med mig av världens enklaste recept.

Vattenmelonsallad med chili, fetaost & mynta.
(ca 4 personer)

1/2 liten vattenmelon (ev mer om det är en egen rätt)
1 pkt Fetaost av bra sort
1/2 kruka mynta
1/2 rödlök, rå eller picklad
Chiliflakes
Olivolja
Svartpeppar
Salt

Skär melon i iskubsstora bitar och lägg på ett sort fat. Smula över fetaosten. Lägg på blad av mynta och skurna halvmånar av rödlöken. Ringla över olivolja och strö över, chiliflakes efter eget tycke, lite salt och rikligt med svartpeppar. Servera antingen för sig själv eller tillsammans med grillat kött eller kyckling.

Havregrynsvåfflor med kardemummagrädde.

Dags för sportlov här i Jönköping. Vi ska dra till Stockholm med familjen och bara njuta av att vara tillsammans. Hade vi hängt hemma hade vi definitivt gjort det här receptet på våfflor med kardemummagrädde till mellis någon dag. Prova vet jag, jag älskar att ha havregryn i min våfflor. Och jag avgudar kardemumma.

Havregrynsvåfflor med kardemummagrädde.
ca 8–10 st

4 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
4 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
Smör till gräddningen
Lättvispad grädde

Kanel
Kardemumma

Vispa ihop havregryn, mjöl, grädde, mjölk, ägg och salt i en bunke. Jag personligen tycker att de blir frasigare om man inte jobbar ihjäl sig för att havregrynen ska mjukas upp, men det gör man som man vill. Vill man så kan man i så fall låta smeten stå en stund så mjukas de upp. Man känner absolut inte smaken av havregryn i våfflorna. Värm våffeljärnet och pensla med smör. Häll i våffelsmet i lagom dos och grädda tills de är gyllenbruna och fina. Lägg de färdiga våfflorna på ett galler under tiden du steker resten av våfflorna så håller de sig frasigare. Rör ihop lättvispad grädde med kanel och kardemumma. Servera som det är eller tillsammans med till exempel jordgubbar.