Trädgård

På trädgårdsresa genom Västsverige.

I betalt samarbete med Turistrådet i Västsverige.
I slutet av juni var det dags för ännu en härlig resa med min vapendragare Anna Starrén. Älskar att få upptäcka nya resemål tillsammans med henne. spira-88 KASTHALL
Den här resan startade med en fabriksvisning på välrenommerade Kasthall. Oavsett var vi befann oss i fabriken så hördes ett dovt dunsande när vävmaskinerna arbetade. Det är Kasthalls mjuka ljuvliga puls man hör. Älskar verkligen när man får komma nära allt som händer i en fabrik.

spira-87Annas i sitt esse i arkivet där alla mattor finns samlade.

spira-86

Det var så oerhört fint att få komma nära maskinerna och människorna bakom maskinerna och få se hur det fantastiska hantverket görs. Men också himla roligt att få inspireras i arkivet och leka loss med rekvisitan…

spira-85PS. Glöm inte ett besök i Kasthalls egen fabriksbutik, där kan man göra fina mattfynd. Ni hittar butiken på Fritslavägen 42 i Kinna.

TVÅ SKYTTLAR
På vår lunchpaus fick vi möjlighet att besöka Två Skyttlar. En restaurang och konferensanläggning där ekologisk och lokalproducerad mat står i fokus. Alla grönsaker och örter odlades 100 meter från bordet vi åt vid, på Härodlat.

Det vackra ligger i det enkla och närodlade.I det här fallet, det härodlade…

RYDALS MUSEUM
Färden gick vidare till Rydals Museum där vi fick en fin och väldigt intressant rundtur. Vi tittade nyfiket in på de olika uställningarna och faschinerades av allt som var bevarat från förr.

Alltså det vackra i allt det här. Kolla detaljerna…

NYHAGENS TRÄDGÅRD
Annas randiga bil var snabb som blixten och helt plötsligt befann vi oss ute på landet på Nyhagens Trädgård, där trädgårdsinspiration blandas med dekorativ stengodskonst och växter till försäljning. Under hela vistelsen kunde jag inte släppa blicken från den galna honungsrosen som växt upp till taknocken. Wow, säger jag bara.

Samspelet mellan växter och djur är en stor del av den här trädgården.

Drömmigt att få bo mitt i den här trädgården…

HÄLLSNÄS
Sista stoppet och vår slutdestination för kvällen var Hällsnäs, ett herrgårdshotell med anor från 1906 vackert beläget i en naturskön idyll inte långt från varken Göteborg eller Landvetter Flygplats. Ni kanske har hört extra mycket om Hällsnäs det senaste då kocken och matkreatören Thomas Sjögren som driver restaurangerna på Hällsnäs precis fått en stjärna i Guide Michelin för deras restaurang Signum.

På Hällsnäs finns två restauranger, Signum och Sjöö. Vi avslutade kvällen med en superfin middag på Sjöö. Bästa avslutet på en makalös dag.

GUNNEBO SLOTT
Vi vaknar upp i mjuka sängar, äter en god frukost och beger oss till första stoppet för dag två – Gunnebo Slott, en gammal goding på min lista. Här har jag varit många gånger. Gunnebo är verkligen en favorit, både för inspiration och för den otroligt goda maten.

Glöm inte att vandra runt i hela trädgården när ni är på Gunnebo Slott, det vackraste jag vet är deras treillage. En vanlig plats att gifta sig på, vilket man såklart kan förstå, tänk vilken dröm!

Ja, lunchen på Gunnebo är något alldeles extra.

SAMMELS LANTGÅRD
Sammels Lantgård var nästa anhalt på vår resa hemåt igen. Här driver Kristoffer och hans familj trädgårdscafé, handelsträdgård och en liten gårdsbutik. Köp med dig vackra växter, inspireras av alla olika växtrum som Kristoffer skapat eller köp med dig ägg eller grönsaker från gården.

LINDEDALEN
Fulla av inspiration och med magarna fulla av kaka susade vi vidare till trädgårdsresans allra sista stopp Lindedalen. Lindedalen är en småskalig hållbar blomsterodling, hälsoträdgård och kursgård belägen mellan Borås och Göteborg, som drivs av Åsa och hennes man Sten-Olof. Åsa känner både jag och Anna sedan innan och hennes varma mottagande var precis vad vi behövde efter två dagars resa. Hos Åsa kan man bland mycket annat ta en fika, plocka fantastiska blommor i hennes självplock eller anmäla sig till en retreat eller något så härligt som en yogavandring i omgivningarna.

Resan kunde inte fått ett bättre slut än att få äta solvarma nyplockade persikor i Åsas orangeri.

Tack alla som med den allra varmaste handen tagit emot oss under resan. Vi har upplevt massor av nya platser, träffat såååå många härliga människor, ätit gott och fått med oss massor av inspiration. Tack!

 

Trädgårdsresa i Skaraborg.

I betalt samarbete med Trädgårdsresan, Västsverige.

Här kommer en bildkavalkad från min och Anna Starréns ljuvliga trädgårdsresa till Skaraborg. Uppdraget var att besöka en massa olika trädgårdar. Hur underbart. Vår resa startade på Alphems Arboretum.

Anna testade givetvis sovgropen…

Och så fick vi en härlig guidad tur i Arboretet och i huset som en gång i tiden var inspiration till Snövits hus i den tecknade versionen av Snövit och de sju dvärgarna. 

Efter det gick färden vidare till att Meet the Locals, där vi träffade Sara och fikade i hennes fantastiska trädgård.

 

Sista anhalten för kvällen var incheckning på Naturum och en oförglömlig middag på makalösa Hvita Hjorten. Missa inte om ni har vägarna förbi. Maten och drycken var magi.

Dag 2 började på allra bästa sätt med att träffa Simon i köksträdgården på Läckö Slott, ett stenkast från Naturum.

Trädgårdsmästaren och landskapsarkitekten Simon Irvine har under tre decennier framgångsrikt skapat och skött Läckö slottsträdgård. Herregud vilken imponerande herre.

Varje år gräver, planterar, komposterar och vårdar Simon Irvine och hans medarbetare trädgården. Varje vår vänder de jorden för hand, varsamt och metodiskt. Precis som det ska vara. Och jag älskar att höra honom berätta om det.

Trädgårdsperfektion i sin finaste form.

Det som skördas i trädgården hamnar sedan på tallrikarna på Hvita Hjorten, ren kärlek från jord till bord.

Den här trion är numera mina idoler, Stefan och Katrin från Hvita Hjorten och Simon. Samspelet mellan trädgården och det som sedan hamnar på tallriken är som en ljuv melodi.

Från en trädgård till en annan. Det var dags för en rundtur med Åsa på Hellekis Säteri.

Här stod min absoluta favorit jättevallmon i full blom.

Inget stopp utan lite spring i benen på min kära parhäst Anna.

Sopplunch och fantastisk fika på Café på Klostret innan vidare färd mot Handens Hus.

Tack snälla Lena och Janne för fika, fin pratstund och rundtur på ert fina ställe.

Resans sista anhalt var ett besök i den nya skulpturträdgården hos Therese och hennes man. En stor trädgård full med massor av olika typer av skultpturer och konst.

Herregud vilken resa vi fått uppleva. Och jag som aldrig tidigare satt min fot på Kinnekulle. Det här gör jag mer än gärna om.

Flora och favoriten.

I vår trädgård blommar just nu jättevallmon. Inget gör mig lyckligare än just nu. Älskar allt som blommar och ljuset gör mig knäsvag.

 

Att spara maskrosbollar & lycka.

 

Något av det allra vackraste jag vet är maskrosbollar. Tänkte därför tipsa igen om att det går utmärkt att spara och använda dem som dekor. Tänk en hel kupa full med önskningar. Kanske något att ge bort till en vän. Dessutom enkelt, gratis och väldans vackert.

Gör så här: Gå till ett maskrosställe och ta redan nu med dig det du vill spara maskrosbollarna i. Den här glaskupan är från Ikea och kostar ca 79 kr. Bollarna är väldigt sköra rackare så man vill inte ta i dem mer än vad som är nödvändigt. Klipp av stjälken så nära bollen som det går utan att förstöra den. Sikta in dig på de största bollarna och kolla så de verkligen har ”bollat” till sig helt. Ett tips för att kunna vara beredd på vackra saker att plocka med sig hem är att alltid ha en sekatör i bilen, kan låta konstigt men ack vad jag har haft nytta av den som stylist. Ta bollen jätteförsiktigt med handen och lägg den i glaset. Upprepa och lägg väldigt försiktigt ner bollarna i burken. Lägg bollarnas fina sida upp för att inte behöva se själva stjälkstumpen.Fyll hela glaskupan till bredden och låt sedan stå och torka några dagar innan du sätter på locket för att undvika kondens. Då mår bollarna inte bra. Vips så har man en hel glaskupa full med önskningar. Jag gjorde detta för tre år sedan också och den glaslådan jag fyllde med maskrosbollar då ser i sort sett likadan ut idag som den gjorde när jag skapade den.

Just nu, Corona och annat.

Herregud, vad hände. Tiden tog slut. Men framför allt tog inspirationen slut. Som kreatör brukar jag aldrig ha några som helst problem med att hitta inspiration. Det är ju liksom mitt vardagliga jobb. Men den här coronan dödade allt. Så det är därför jag varit borta ett tag. Jag har som alla andra i min bransch såklart haft tapp med jobb och bokningar och jag har ju inte haft möjlighet att genomföra mina workshops under mars, april, maj vilket såklart är supertrist. Jag försöker hålla öppet i Ateljén för att ändå försöka upprätthålla någon slags normalitet och det är fortfarande underbart kul varje lördag när folk kommer förbi.

Jag börjar se ljusning just nu ändå, fler och fler av jobben blir av, kunder vågar göra bokningar och ta jobbeslut och solen skiner mer och mer vilket ger mig energi.

Idag tog jag och min vän Karl Martindahl beslut om att hålla en mini workshop ihop i hans växthus. En punkodlarworkshop som handlar om att våga börja odla, även om man inte kan allt. Han ska berätta om odling och jag om vad man kan göra med all skörd sen. Så kul! Mer info och anmälan hittar ni här. 

Förutom det förbereder jag en kul plåtning just nu, jag skissar lite olika grafiska profiler, flyttar om i Ateljén och fotar till min webshop. Allt i lagom mak. Tror faktiskt att min kropp och knopp ändå på något sätt behövde en lagom paus. Hoppas inspirationen är igång nu så vi hörs snart igen. Kram Katrin

Rosornas paradis – Rosenlunds Rosarium.

Alltså, här om dagen dog jag en smula och kom till rosornas himmel aka Rosenlunds Rosarium i Jönköping. Min vän Emma Råsberg hade en bra idé om att vi skulle ses där på en picknick – och så fick det bli.

Jag och Emma gick runt med kamerorna i högsta hugg för att fånga allt vackert. Och alltså rosorna var som glasssorter, som att de liksom smälte ihop i en mjuk varm smet av olika rosa och röda nyanser.

Det är något visst med att fånga humlor i luften också, lite av en favoritsyssla.

Ja, ja nu har ni väl tröttnat på rosor med kort skärpedjup vid det här laget, men vill ni se mer av dem i verkligheten så missa inte att besöka Rosenlunds Rosarium på Huskvarnavägen i Jönköping.

 

 

 

Vår trädgård.

Det är få saker jag fått så mycket frågor kring som vår trädgård. Hur har vi gjort, vad har vi tänkt på, vart kommer poolen ifrån. Hur byggde ni uteköket osv. Så jag tänkte att ni skulle få se lite mer hur det ser ut och hur vi tänkt.

Vi har planerat i över tre år att bygga om vår uteplats, dels för att den började bli gammal och dålig, och dels för att vi var galet sugna på ett spabad. Robert har haft mycket egna idéer och sen har vi haft hjälp av Arkoform för att få till det riktigt fint. Kan varmt rekommendera henne.

Spabadet kommer från Folkpoolen, och är ett uppvärmt bad som är varmt året runt. Vi älskar att bada och snittar nog fem baddagar i veckan just nu.

För några år sedan byggde vi en pergula i stål, Robert ritade och våra vänner på Citagon har svetsat ihop den. Vi ville ha en rejäl en som vi kunde hänga mycket olika gungor och saker i. T ex har vi en hemmabyggd hammock som Robert har ritat och byggt. Älskar den, att sitta där och gunga i sommarkvällen och se solnedgången är magi.Vi har låtit den rosta för att få en ganska ruff känsla.

Såklart har vi en hängmatta – universums skönaste pryl.

Sovstund i hammocken, bästa tiden på sommarlovet.

Här ser ni hur det ser ut när man sitter och gungar i hammocken.

Bubbelbad är det bästa jag vet. Och varmt ska det vara, gärna 38-39 grader på kvällarna.

Den här gungan har jag köpt på Myrorna för 50 kronor. Bästa fyndet. Vacker och den passar perfekt på krokarna i pergulan.

På vår altan har vi två soffor och ett bord, även det ritat och byggt av Robert och grabbarna på Citagon. De är gjorda i stål, kalksten och lärkträ så det kan stå ute året om.

På baksidan vid poolen har vi skruvat upp knopplister från Iris hantverk, för blöta handdukar, badkläder och fintvålar. Handdukarna kommer från min favorit Finakademin.

Mammas gamla mortel passar perfekt vid uteköket, och blir bara vackrare och vackrare ju längre den står ute.

Filt från Granit och stålkorg från Erikshjälpen.

Allt i mitt utekök är köpt på Myrorna, Erikshjälpen eller någon av de andra loppisarna här i Jönköping.

Uteköket har vi ritat och byggt helt själva. Eller ja, Robert har ritat, jag har mest tyckt till. Har gjort ett helt eget inlägg om uteköket här. Älskar att stå här och diska. Och älskar att Robert övertalade mig att vi skulle ha gasolgrill, attans vad smidigt och snabbt det går från hunger till färdig mat.

Få platser på jorden gör mig lika harmonisk som när jag får skrota runt i vår trädgård.