Två kulturdagar i Borås.

I samarbete med Turistrådet i Västesverige har jag och min kära vän och vapendragare Anna Starrén upplevt kultur, konst och mat under två dagar i Borås.

ABECITA POPKONST & FOTO
Första stoppet på vår kulturtur var Abecita Popkost & Foto där vi fick en guidad tur. Tyckte så mycket om det här stället, men så är jag en fotokonstnörd också. Min favoritutställning var nog Tore Hagmans Det ovanliga i det vanliga.

BJÖRK&FRIHET
Efter fotokonst var det dags för en hållbar shoppingtur till nyfunna Björk&Frihet. Jag hittade sååå mycket fint. Och blev väldigt glad av att upptäckte en ny favorit jag inte besökt förut. Bra priser och massor av finheter. Björk&frihet är en ideell förening med över 50 års erfarenhet av second hand och solidaritetsarbete. Genom internationellt solidaritetsarbete och opinionsarbete stöds organisationer som arbetar mot förtryck runt om i världen.

UTBULT BORNEBY & CO
Turen gick vidare till lunchstopp på Utbult Borneby & Co som ligger i kulturhusets lokaler. Där åt vi en god lunch och avslutade med magiska bakverk.

YXHAMMARGÅRDEN
Okej, vi måste prata om Yxhammargården, där vi spenderade natten. Herrejisses vilket mysigt ställe. När jag jobbade som kreativ chef på Sandberg Wallpaper för några år sedan tillbringade jag många nätter i Borås, men hade ingen aning om att det fanns ett såhär mysigt ställe. Hade jag vetat det hade jag bott alla mina Boråsnätter på Yxhammargården. Dessutom ligger det jättecentralt och servicen är sååå bra.

BORÅS KONSTMUSEUM & BORÅS BRIGHT ART
Ingen rast eller ro för nu var vi otroligt nyfikna på Borås Bright Art. I utställningen fokuserar man på att utforska ljus- och projektionsbaserad konst i en stor utställning som visas i museet och i stadsrummet. Via visuella och audiovisuella uttryck undersöks ämnen som belyser perceptionen av omvärlden, filosofiska föreställningar och naturvetenskapliga fenomen. Utställningen reflekterar även över ämnen som slår an till globala samtidsaktuella frågor om miljö, sociala och samhälleliga händelser.

Min absoluta favoritinstallation var den här av Lena Mattson, som heter Roots. Blev alldeles rörd av den.

ÅSBOGATAN 1
Kvällen avslutades med matkoma på urmysiga Åsbogatan 1, tack Johanna Bradford för tipset. Det här vill ni inte missa. Ljuvlig mat och amazing service i lugn miljö mitt i stan.

Behöver knappt säga att vi trivdes vid frukostbordet på Yxhammargården där vi förberedde oss för ytterligare en dag i kulturens tecken.

NO LIMIT STREET ART BORÅS & SKULPTURVANDRING
En ljuvlig promenad med guidad tur och upplevelser 360° omkring oss i hela Borås. Så fin och intressant promenad när vi fick uppleva No Limit Street Art. No Limit är en street art-festival som bjuder in konstnärer från hela världen att delta i förvandlingen av det offentliga rummet och tillsammans skapa ett gigantiskt utomhusgalleri i Borås, Västsverige. Ett utomhusgalleri som lever och är tillgängligt året om. Verken spänner över alla typer av gatukonst, från muralmålningar till skulpturer och installationer. I stadskärnan finns också en mängd mer traditionella skulpturer som härör från Borås Internationella Skulpturbiennal.

BALTHAZAR
Lunchstopp på populära Balthazar mitt i centrum. Kan varmt rekommendera deras luncher, men kanske ännu mer deras cafédel med bakverk från himlen.

JEANSVERKET
Efter lunch tog vi en promenad för att träffa och få se hur produktionen går till på boråsvarumärket Jeansverket. Jeansverket är ett varumärke som vill frångå nutidens massproduktion och som arbetar för en cirkulär och hållbar tillverkning av jeans genom att bland annat ta tillvara på överskottsmaterial och endast tillverka det som säljs. Läs mer på jeansverket.se.

TEXTILMUSÉET
Sista stoppet på den här resan kändes lite som att vara hemmaplan. Vi avslutade nämligen med att besöka Textilmuseet, där ju både jag och Anna hängde mycket i våras då hon skapade utställningen Mönstermani, och jag gjorde all formgivning, affischer och skyltar till utställningen. Jag har sett de flesta utställningarna här, men den här gången var första gången vi även fick en guidad tur för att se deras basutställning Textil kraft.

Tack och bock älskade Anna för bästa sällskapet. Och tack Borås – vi kommer snart tillbaka! För er som vill ha mer Boråstips besök vastsverige.com

Kommentarer inaktiverade för Två kulturdagar i Borås. |