Världens enklaste och godaste pizzadeg.

Med jämna och ojämna mellanrum blir det pizzabak i familjen Bååth. Det är lite av en fredagsfavorit. Både för barnen och för mig och Robert. De senaste 15 åren när vi har bakat pizza har det varit med det här receptet som från början kommer från en gammal Ica Buffé tidning. Det slår allt och vi har våra vänner Fredrik & Therése att tacka för att de hittade det.
Pizzadegen bygger på bara fyra ingredienser, mjöl, vatten, jäst och salt. Alltså ingen olja. Degen behöver jäsa en och en halv timme men det är också det som gör den så galet god. Som pålägg brukar vi ha allt från en enkel tomatsås med tunna skivor vitlök till fikon och chèvre, salami & pinjenötter eller parmaskinka och pesto. Vi toppar sedan alltid med massor av buffelmozarella och flingsalt. Få saker slår en god pizza och ett glas rött. Vi brukar alltid göra pizzorna avlånga, grädda dem två och två i varmluftsugnen och servera dem på en stor träskärbräda. Så himla mysigt att ställa fram det så.

 

VÄRLDENS ENKLASTE & GODASTE PIZZADEG, 4 pers
25 g jäst
3,5 dl fingervarmt vatten  
8–9 dl mjöl
1 tsk salt

Lös upp jästen i 2,5 dl av det fingervarma vattnet. Blanda 8 dl av mjölet med salt i en bunke. Rör i jästblandningen och resten av vattnet. Om degen är smetig, tillsätt lite mer mjöl. Arbeta degen kraftigt ca 10–12 minuter, eller i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1,5 timmar. Sätt ugnen på 275°. Dela degen i fyra delar och dra eller kavla degen till fyra avlånga pizzor. Lägg på dina favoritingredienser och grädda pizzorna i ugnen ca 8–9 minuter beroende på storlek.
Smaklig spis!