Bakom kulisserna på Kulturhuset Spira.

En härligt novemberförmiddag i höstas fick jag den stora äran att kika in några timmar bakom kulisserna på Kulturhuset Spira här i Jönköping. Något jag har velat göra i många år.

När jag var där spelades föreställningen She Loves me för fullt och jag fick bland annat kika in i perukmakeriet. Herrejisses vilket hantverk som ligger bakom allt, varje dag, varje uppsättning, varje föreställning.

Här sätts hårstrån fast lite i taget för att skapa peruker till en kommande föreställning. Alltid äkta hår som varsamt tas om hand och blir makalösa peruker. Efter varje föreställning ska de sedan kammas, tvättas och fixas.

Nina W-Larsson är maskör, här visar hon oss runt i de delar där allt kring hår, make up och masker sker.

Efter mask, peruker, smink och hår fick jag kika in hos Embla Björck som är attributmakare. Kvinnan som löser det mesta. Här står hon och fixar belysning till en mantel som en skådespelare ska ha framöver.

Kolla allt härligt ögonen fastnar på i rekvisita- och klädförråden…

Skor i masssssor, i färg, stil och storleksordning hylla upp och hylla ner.

Jag fick också tjuvtitta på tillverkningen av kostymer till kommande uppsättning av Cyrano som spelas framöver. Blir så sjukt imponerad av alla detaljer i allt från skisserna till sömnaden.

Det är här magin händer och alla skisser får liv och blir till olika typer av kostymer. Här ser ni sömmerskan Mariell Gabrinski i sömnadsstudion.

Här monteras ljusslingan på manteln av Alona Andersson som är kostymtekniker.

Manteln börjar bli klar.

Meningen var att bakom-kulisserna-tjuvitten skulle avslutas med att jag skulle se föreställningen She Loves me med en vän. Men efter två försök, en sen avbokning pga sjukdom och två besök till akuten i min familj hann den tyvärr sluta gå. Det fina med Spira är ju som tur är att de alltid har något annat härligt på gång, så det får bli en föreställning i vår istället.

Hela Spiras program och allt härligt som händer hittar ni på smot.se