Cykla genom Amsterdam.

amsterdam-1dsc00271

Cykla, cykla, cykla.
Att cykla är en självklarhet i Amsterdam, det är det i särklass bästa sättet att ta sig fram. Och alla cyklar – alltid. Hjälmar och cykelvett däremot är inget holländarna själva sysslar med, så var lite försiktig. De flesta bättre hotell har cyklar att hyra ut eller kan i annat fall tipsa om ställen där du kan skaffa en cykel för vistelsen. Amsterdam är platt som en pannkaka så det är helt enkelt en optimal cykelstad.
Läs mer om att hyra cykel här.

dsc00499dsc00379dsc00618dsc00601dsc00578dsc00475dsc00546dsc00436dsc00655 dsc00673

De nio gatorna.
Min favoritsysselsättning i Amsterdam är nog att strosa runt en hel dag bland de nio gatorna. De nio gatorna (De Negen Straatjes) är ett kvarter mellan kanalerna Heren­gracht, Keizersgracht och Prinsengracht där man hittar massor av vintagebutiker, unika och udda butiker, utställningar, schyssta caféer och restauranger, och framförallt en skön shoppingstämning. Ni vet så där som shopping ska vara. Inga stora drakar, ingen hets, bara små härliga butiker som säljer udda och annorlunda saker. Ta en extra titt på Aaiko, Suit, Nieuws, Ko Conceptstore, Marie Stella Maris och The Butcher. De nio gatorna är ett måste om man ska till Amsterdam.
Mer info finns om De Negen Straatjes.

dsc00840

The Butcher.
Bästa burgaren någonsin, alla kategorier. Vi blev så förälskade i det här stället att vi åt hamburgare här tre gånger under en weekend. Men det bästa med stället är inte ens burgarna… Det är att de har en asgrym speak easybar bakom en hemlig dörr på restaurangen på Albert Cuupstraat 129. Med lösenord och allt – jag älskar sånt. Bästa sättet att ta sig in är att prata med hotellet man bor på eller att slå en signal till restaurangen i god tid på telefon +31 (0) 204 707 875. Missa inte det här när du är i Amsterdam.
The Butcher finns på flera olika ställen i Amsterdam, men jag föredrar den på Albert Cuypstraat 129 eller den nya på Paleisstraat 14. 

 

dsc00465dsc00814dsc00787dsc00764

Vintage och loppmarknader.
Det finns massvis av vintagebutiker i Amsterdam. Och bara på De nio gatorna ligger flera av dem på rad. Så ta god tid på er, det är lätt att missa någon av alla godbitarna. Loppmarknader finns det också en hel del av. Ta cykeln och ta färdriktning mot en av dessa, då kommer ni med all säkerhet hitta en massa annat schysst på vägen. Och det är just det som är så härligt med Amsterdam. Om ni lyckas pricka in rätt datum så missa inte IJ-Hallen, den sägs vara den största loppisen i hela Europa.

dsc00763

Izakaya.
Under vår vistelse lyckades vi hitta så galet mycket god mat och bra restauranger. Middag åt vi bland annat på Izakaya, som hörde till hotellet Sir Albert där vi bodde. Och wow, maten och servicen var enastående, myllret av folk och stämningen likaså. Det här stället kan jag verkligen rekommendera om ni letar efter en japansk restaurang med det lilla extra.
Izakaya, Albert Cuypstraat 2–6, bredvid Sir Albert Hotel.

dsc00750

Sir Albert Hotel.
Som jag nämnde så bodde vi på Sir Albert Hotel. Och vi älskade varenda sekund av det. Rummet var lite litet, men i övrigt var allt tipptopp. Frukosten, servicen, inredningen, känslan, allt var superbra. Vid flera tillfällen hörde dessutom receptionen av sig för att fråga om vi hade det bra, om vi ville ha hjälp med att boka något eller om vi behövde något. När jag satte mig i taxin till flygplatsen fick jag dessutom en liten extra avskedspresent i form av små lakritsgodisar som killen i receptionen såg att jag gillade. Det är de små sakerna som gör det om ni frågar mig. Ett plus till för hotellet är att det ligger perfekt placerat, nära till det mesta.
Sir Albert Hotel, Albert Cuypstraat 2-6.

dsc00558

Droog.
Ett annat av mina favoritställen i Amsterdam är Droog. Tyvärr har jag pga kamerastrul inga bilder därifrån, men vill åh-det-varmaste rekommendera ett besök, en matbit, en rundvandring, shopping i deras härliga designbutik eller varför inte en natt i deras en-rums-hotell till alla som besöker Amsterdam. Där tänker i alla fall jag bo nästa gång jag besöker stan.
Droog Hotel, Staalstraat 7B.

dsc00325

Stedelijk Museum.
Något det finns gott om i Amsterdam är museer, designbutiker och kreativa platser. Jag har varit i Amsterdam två gånger och båda gångerna har jag känt mig tvungen att besöka designshoppen på Stedelijk. Jag älskar att gå på museum, men kanske inte alltid av samma anledning som alla andra – det jag alltid ser mest fram emot är designshopen på slutet. Kan inte få nog av det. Och på Stedelijk blir jag aldrig besviken, här finns allt mellan himmel och jord för den designintresserade.
Stedjelijk, Museumplein 10.

dsc00828

Posthumus.
Om man likt mig gillar papper, präglingar, kuvert och trycksaksproduktion kan jag rekommendera en visit till Posthumus på Sint Luciensteeg. Här hittade jag högvis med bra saker jag inte förstår att jag har klarat mig utan tidigare. Präglingsverktyg, kuvert, fjäderpennor, papper, klisteretiketter mm.
Posthumus, Sint Luciensteeg 23–25.

dsc00725dsc00256

Som i en saga.
Att traska runt i Amsterdam är lite som att traska runt i någon slags saga, en saga där allt är litet och alla byggnader är sneda. Där växterna tar över hela fasader. Där båtarna tuffar förbi på kanalerna och allt liksom doftar sött som socker… Hmmm, då kommer vi ju osökt in på de två sakerna som jag inte gillar med Amsterdam. Det ena är att den söta doften är ju som ni förstår inte socker utan doften från alla Coffee Shops där folk röker sig höghushöga på gräs. Det andra är såklart Red Light District. Men om man ignorerar det, finns det bara positiva saker att säga om Amsterdam. Och arkitekturen, kulturen och kreativiteten är helt klart det som jag älskar mest av allt.

katrin-baath

Resa till Amsterdam.
Jag skulle säga att Amsterdam är en vår- eller höststad. Att promenera över kanalerna i halsduk med solsken och fågelkvitter är svårslaget. Vi flög från Linköping med KLM, vilket var supersmidigt och relativt billigt. På bara några timmar var vi dessutom incheckade på hotellet och redo att göra stan.

Text & Foto: Katrin Bååth