Frankfurtfavoriter.

jw4a4395

I april i år flög jag och fotograf Sara Landstedt från Jönköping till Frankfurt för att på uppdrag av Placebrander ta redan på om Frankfurt är något mer än bara ”ett ställe man byter flyg på”. Och mitt svar blir definitivt ja på den frågan. Vi hittade massor av godbitar, här är mina fem favoriter.

JW4A4412

#1. 13 Vintage.
Den här lilla butiken är en riktig vintagekaramell. Utbudet är inte jättestort men kärleksfullt handplockat med fingertoppskänsla. Här hittar man allt från Acne till Escada, Day, Filippa K, Sophie by Sophie och Kenzo. Ägarinnan till butiken är världens härligaste och erbjöd mig på stående fot en stork i mässing i utbyte mot min egen handväska. Bara en sån sak. Älskart. 
Münzgasse 10, 60311 Frankfurt
www.13-vintage.com

JW4A4649 JW4A4638 JW4A4656JW4A4641

#2. Tia Emma.
Det är färgglatt, det är annorlunda, det är trångt… det är alldeles alldeles underbart. Att gå in på Tia Emma är precis som att komma in i en annan värld. Och blandningen av leksaksaffär, café och bookshop är magisk. Här kan man stanna och ta en fika, sitta ner inne vid något av de tre borden eller ute på träbänken framför butiksfönstret. Man kan beställa en god kaffe, läsa en tidning och njuta av trängseln och sorlet i butiken. Går man in här kommer man inte därifrån utan att ha handlat med sig något, de har oändligt mycket fina annorlunda presenter, detaljer och roliga prylar. Allt från fingertatueringar, smycken, leksaker, isbjörnsporslinskannor till barnmasker och schyssta inredningsaccessoarer.
Tia Emma, Alte Gasse 4, 603 13 Frankfurt.
www.tia-emma.de

jw4a4496jw4a4490jw4a4474jw4a4480

#3. Bitter & Zart. 
Av en ren slum gick vi förbi Bitter & Zart, tittade in öppnade dörren och möttes av röda tunga sammetsgardiner som täckte hela ingången. Där och då var jag fast. Vilken makalöst fin godisbutik. Nu är jag ju som ni kanske redan vet väldigt svag för godis i allmänhet, men när det dessutom är så här coolt och vackert, då blir jag helt betagen. Väl inne möts man av ett himmelrike av chokladkakor på rad, färgglada maränger och allt annat som här en godisaffär till. Tar man vänster innanför de röda sammetsgardinerna döljer sig dessutom lite av en hemligt café som hör ihop med butiken. Genialt om ni frågar mig.
Bitter & Zart, CHocolaterie und Salon, Braubachstrasse 14, 603 11 Frankfurt.
www.bitterundzart.de

jw4a4531jw4a4567jw4a4559

#4. Bergerstrasse.
Ta er till Bergerstrasse, börja ungefär vid Bergerstrasse 126 och strosa sedan nedåt stan igen. Här hittar ni mängder av secondhandaffärer, mysiga caféer, annorlunda butiker och roligt folk. Det är en skön promenad med lagom långt mellan secondhandstoppen. Ni hittar allt från lite finare vintagebutiker till Oxfam (en variant på typ Erikshjälpen) och en secondhandbutik med bara barnkläder.

jw4a4543

#5. VaiVai. 
En kväll på restaurang VaiVai är ett måste – varm atmosfär, urmysig interiör och grym service. Glöm inte att boka bord för det är ofta fullsatt och kan vara svårt att få bord.
Grüneburgweg 16, 60322 Frankfurt
www.vaivai.de/frankfurt