Lissabon med Sara Landstedt.

_I4A0049

Vart du än vrider och vänder huvudet när du promenerar runt i Lissabon så kommer du se övergivna hus. Massor av övergivna hus. Åt alla håll, i alla stadsdelar och av alla de slag. Det är verkligen sorgligt att se. Dessa fantastiskt fina, mosaikbelagda husfasader där allt liv tidigare har blomstrat. Helt plötsligt är allt dött. Nakna skal, med fasader dekorerade likt slott. Med mönsterskatter vi skandinaver inte ens kan fantisera om. Och allt bara står där och dör. Ingen gör något. Ingen. En taxichaufför berättade att det finns upp emot 5 000 övergivna hus i centrala Lissabon. Och att det hela egentligen beror på inflation. På att husägarna inte krävt en marknadsmässig hyra av sina hyresgäster och därför inte haft råd att renovera. Nu har det gått så långt att rivning är enda vägen ut. Men inte ens det är möjligt då det är för kostsamt för hyresvärden. I flera av dessa hus bor fortfarande hyresgäster, till samma månadskostnad som de en gång förhandlade sig till för 50 år sedan.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0053LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0038LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0024

Strosa runt och fotografera.
För att kunna få med alla känslor Lissabon erbjuder rekommenderar jag att kameran är med, och i högsta hugg hela tiden. Det finns så många fina gränder, så många sunset spots, så många vackra fasader och så många härliga människor att dokumentera, att man liksom inte kan låta bli. Och med alla vackra färger överallt är det dessutom nästan omöjligt att ta dåliga bilder.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0290

Klassiska sevärdheter.
Castelo de Sao Jorge, Torre de Belém, Elevador de Santa Justa, Museu Nacional de Arte Antiga, Torre de Belém – ja, sevärdheterna i Lissabon är många och det finns någonting för alla. Både den historieintresserade och den som bara vill ta in atmosfären. Jag är mer en sådan som vill hitta saker och platser som inte alla andra hittar, vyer som inte alla andra har sett och platser som berättar en egen historia bortom det du kan googla dig till.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0104

Ta sig runt.
Många säger såklart att man inte kan åka till Lissabon utan att prova en färd med spårvagn, jag skulle säga att det går minst lika bra att gå runt, följa spårvagnslinjerna och njuta av de vackra så kallade ”Remodelados” (spårvagnarna) utifrån. Men såklart är det en upplevelse i sig att svischa ner för de branta backarna, eller ännu hellre slippa gå uppför dem.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0166

Shoppa.
Tänk er en portugisisk version av Designtorget men med flera olika små härliga butiker i butiken. Alla med sitt eget fokus. Här hittar du allt från unika barnkläder med perfekta detaljer, nya hippa designers, de senaste trenderna och mitt i alla kan du dessutom köpa dig en glass eller inhandla en espresso. Missa för allt i världen inte detta alldeles fantastisk ställe.
Real Slow Retail Concept Store

Chiado Factory är gallerian där du handlar annorlunda mode och inredning, sådant som inte finns överallt annars. Missa inte ett besök hos vintagefrisören M Vintage Hairstyle som ligger på bottenvåningen.
Chiado Factory

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0258

Figaro’s är barberaren som är specialiserade på klassiska frisyrer från 20-talet till 50-talet och rakning på klassiskt vis. Här är män och djur välkomna, vi kvinnor får stanna utanför. De har öppet måndag–lördag och det är bara att droppa in. Priset är ca 230 kr för en klippning och en rakning kostar lika mycket. Ett måste för er män som besöker staden.
Figaro’s Barbershop, Rua do Alfcrim 39

Sentido Prohibido är det bästa av två världar, en bar och en second hand affär öppet när man är som mest shoppingsugen. De öppnar 14.00 och har öppet ända till midnatt. Sentido Proibido ligger på Rue Atalaia mitt i Bairrio Alto. Det är första gången jag har second-handfyndat klockan 23.50 det kan jag lova. Och det finns massor av fynd att göra för den som orkar leta.
Sentido Prohibido

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0299 LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0295

Lissabon by Night.
När dagen blir till kväll på Lissabons gator förvandlas lugnet och de ensamma gatorna till fest, ja nästintill festival varje kväll på sommarhalvåret. Barerna flyttar ut och serverar ölen i plastglas och det är ute på gatorna som folk hänger, festar och umgås. När sedan dagen åter gryr spolas gatorna rena för att återigen bli lugna och harmoniska.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0269 LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0272

Äta sig runt Lissabon.
Personligen är jag ingen fiskälskare och undviker därför att ens besöka de flesta fiskrestauranger, men i det här fallet kunde vi inte låta bli. Och jag blev verkligen inte besviken. Med magen full av almondo ebi (mandelbeströdda räkor) och kani norimaki (het sushi) var vi så mätta och belåtna att den enorma efterätten inte ens gick att äta upp – även om vi hade velat. Tänk på att boka bord – för ni kommer garanterat inte vara ensamma om att vilja besöka en av Europas bästa fiskrestauranger.
Sea Me, Rua do Loreto 21.

Att stega in på The Decadente är som att stiga in i en annan värld. En värld av skönt häng, hipsters och väldigt god och vällagad mat. Priset för en tre­rätters middag med vin stannar på nästan löjliga 250 kr. Hutlöst billigt för den standarden maten håller, och likaså servicen. Missa inte ett besök här. Är du ute i tid så passa på att boka bord på deras systerrestaurang The Insólito, ett populärt och supercoolt inneställe med en av Lissabons bästa utsiktsplaster. Men som sagt, bordsbokningen behöver göras långt före ankomst.

Mysigaste sättet att ta vara på hela dagen i Lissabon är att äta frukost ute. På de flesta hotell i Lissabon ingår ändå inte frukost och som ni vet vid det här laget är mat och dryck väldigt prisvärt i Lissabon. Prova istället en frukost på Eric Kayser på Rua do Carmo 70. Här kan du njuta av en purfärsk croissant som smälter i munnen, ett glas nypressad juice, en god cappuccino och allt annat du kan tänkas behöva till frukost.
Eric Kayser, Rua do Carmo 70.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0178

Att resa hit.
Att resa till Portugal i allmänhet och Lissabon i synnerhet känns lite extra exklusivt på något vis. Fast på ett ickedyrt sätt. Det är lite svåråtkomligt, men ändå reser du såklart med enkelhet hit. Enklast är att flyga direkt, och det gör man från Köpenhamn med det portugisiska flygbolaget TAP, vilket kostar ca 2 500 kr tur och retur. Det tar ungefär 3 h 45 minuter och standarden på planet känns ungefär som att flyga Ryanair. Tänk på att ta med egen mat, för den maten som serveras på planet är nästintill oätlig. Tycker ändå att det är värt att stå ut istället för att behöva byta flyg. Från flygplatsen är det bara 6 km in till centrala Lissabon.

LANDSTEDT&BAATH-LISSABON-0083

Billigt att bo.
Att bo på hotell i Lissabon är billigt, väldigt billigt, i skandinaviska mått mätt. Satsa på ett bra boende mitt i smeten i Chiado eller Bairro Alto. Du bor på ett bra hotell mitt i Chiado för under tusenlappen per natt. Då ingår inte frukost, men du kommer ändå vilja ut i vimlet på gatorna för att äta en härlig frukost, titta på folk och förundras över vilka annorlunda städer Lissabon by night” och ”Lissabon in the morning” är. Skulle varmt rekommendera hippa hotellet The Independente. Om plånboken är liten så har de dessutom en hosteldel där du om du kan tänka dig att dela sovsal med andra, kommer undan med ett pris på under 200 kr/natt vissa tider på året.

Text: Katrin Bååth
Foto: Sara Landstedt

Den här guiden publicerades först på Lovely Life.