Marrakech, medinan & människorna.

ATT RESA HIT
Till Marrakech går det direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn. Vi flög med Norwegian från Köpenhamn. Det var förhållandevis både billigt och smidigt.

FLYGPLATSEN
Tänk på att det kan ta nästan 1,5 timmar att ta sig igenom alla säkerhetskontroller och passkontroller på Marrakech flygplats. Och glöm inte att man behöver fylla i ett papper innan man kommer till passkontrollen (de finns att få precis innan man ställer sig i kön) men tänk på att ta med en penna. Det är en ganska kort taxiresa från flygplatsen ca 15 min. Enklast är att boka transfer via den Riad du ska bo på. För oss kostade det bara 150 kr vilket kändes väl värt sitt pris för att veta exakt var man ska och att sedan bli uppmött av personalen från Riaden för att hitta rätt.

SHOPPING
Alltså, om man som jag är sakletare och älskar att gå runt i myllret är Marrakech ett paradis att shoppa i. I alla fall för mig som letar unik rekvisita. Jag köpte ett makalöst fint helvitt ullöverkast med pom poms, en vit filt med pom poms, lädertassels, små silkestassels, 10 dekorerade glasflaskor med tofsar, fyra handgjorda skärbrädor, en bok om YSL, en antik parfymflaska, en antik ljusstake, fem par sandaler, kryddor, torkade blommor och ett antikt bläckställ i porslin. Mitt tips är att börja i souken och sen jobba sig runt i alla olika vrår av Medinan.

SOUKEN
Souken är marknadsdelen av Medinan och stället där man hittar allt mellan himmel och jord. Myllrigt och galet, men alldeles alldeles underbart på samma gång. Tänk på att pruta rejält och gör det med ett leende, det funkar bäst.

BAB EL KHEMIS
Jag som älskar loppmarknader var bara tvungen att ta mig till Bab El Khemis, en stor loppmarknad för locals. Jag och min man var de enda turisterna jag såg på hela marknaden. Jag föll pladask för ett stort fat men tyvärr var det ingen som ville sälja det till mig så jag gick därifrån tomhänt. Bab El Khemis är ett virrvarr, en galen upplevelse och en väldigt skitig sådan, men väl värt ett besök ändå tycker jag.

Och de små detaljerna… Älskar dessa. Köpte med mig likadana för typ 15 kr styck.

Till och med frukosten var rosa i Marrakech… Granatäppelkärnorna var något av det godaste jag smakat. Här hade de blandats med äppelbitar och clementinklyftor i en röra med vaniljyoghurt. Magisk start på dagen.

ATT BO
Jag skulle verkligen rekommendera alla som reser till Marrakech att unna sig att bo i en Riad inne i Medinan. Det är inne i Medinan innanför murarna som allt händer, och det är där man vill va. Man kan hitta alla möjliga olika prisklasser på riaderna. Vi bodde på Riad Snan 13, och kan mer än varmt rekommendera den. Har aldrig någonsin bott så härligt, personligt och fint. Vi bodde i deras Hammamrum, och ångrar inte en sekund att vi valde just det rummet. Både jag och Robert älskar att bada och deras inbyggda stora badkar mitt i rummet var magiskt mysigt. Vi badade varje kväll under hela vistelsen.

ATT ÄTA

La Table du palais
Mysigt ställe precis bredvid vår Riad. Magisk trädgård att ta en drink på eller äta en middag. Tjuvittade in genom staketet från vårt bord och såg den allra mysigaste bakgården.

Le Jardin
Le Jardin är en välbesökt och välkänd restaurang dit alla gick. Mysiga terasser i olika höjder. Att hitta en plats högt upp när solen ligger på lagom varmt är verkligen något jag kan rekommendera.

Café des epices
Mitt bland kryddor, mattor och väskor på Place des epices ligger Café des epices. Ett trångt hak där du kan äta enklare mat eller ta en glass och en god kaffe. Jag gillar stället och pulsen. Kanske också för att just det här torget är extra mysigt.

Max & Jan / Soul food
Max & Jan är en förhållandevis ny conceptbutik mitt i souken som säljer det bästa av vad souken har att erbjuda. Det här är stället för den som inte orkar leta själv eller som bara vill besöka ett ställe. Priserna kan vara upp till tre gånger högre än de priser du får exakt samma pryl för i souken så jag köpte inget här men jag blev glad av att se att deras ögon skådat samma skatter som mina. På taket av Max & Jan ligger en himla skön restaurang vid namn Soul Food. Här hänger man i solnedgången med en pizza på bordet och en läsk i handen. Ett ställe väl värt ett besök.

Grand Café de la Post
Att komma in här är som att komma till ett härligt brasseri i Paris eller New York. Grand café de la Post ligger utanför Medinan. Jag tycker personligen att Medinan är ”the place to be” i Marrakech men en dag kan man allt kosta på sig att ta sig därifrån för att bland annat luncha på Grand Café de la Post.

+61
När vi var i Marrakech var +61 helt nyöppnat. Vi fick nys om det av en slump. +61 är en restaurang utanför Medinan, inte långt ifrån Grand café du la Post. När vi var här tog vi bara en fika eftersom magarna redan var fyllda till bredden, men hela menyn såg väldigt väldigt inbjudande ut. Och deras pomegranate mint spritz var något av det bästa jag druckigt.

Att äta det som serverades och tillagades i myllret vågade vi aldrig. Tror inte våra skandinaviska magar riktigt skulle palla det. Men kameran älskade att gå loss. Trots att alla inte riktigt gillade att bli fotograferade.

ALKOHOL
I Marrakech är det ytterst få restauranger som serverar alkohol, så tänk på det redan när ni bokar ert boende och middagar. Vi åt på flera olika typer av ställen, både med och utan alkohol, och alla va mysiga, men eftersom vi gärna tar ett glas vin till maten så föredrar vi nog att boka ställen där man kan beställa ett glas vin.

PENGAR & VALUTA
Tänk på att det är väldigt vanligt i Marrakech att man betalar sitt boende i cash. Likaså allt man köper i souken och på alla marknader, så man behöver helt klart ta ut pengar (Marrockanska Dirham). Enklast och bäst är att ta ut pengar när man kommer till flygplasten i Marrakech. En dirham = 1,06 SEK vilket gör att det är jätteenkelt att räkna om till svenska kronor.

BÄST TID ATT ÅKA
Enligt de som bor i Marrakech är bästa tiden att åka september/oktober/november och april/maj. Men man kan åka till Marrakech i stort sett hela året. Dock ska man undvika att åka mitt i sommaren då det kan vara upp emot 50 grader varmt.

 Djema el Fna
Det mytomspunna torget som alla turister besöker i Marrakech. För mig räckte det med fem minuters visit för att ta ett snabbt beslut om att aldrig komma tillbaka. Här bråkar ormtjusare, fruktförsäljare, aptämjare och försäljare om uppmärksamheten så till den milda grad att jag faktiskt tyckte det var lite läskigt. Turister, påträngande försäljare och ljud. För mycket av allt om ni frågar mig.

YSL Museum & Jardin Majorelle
Om man är modeintresserad är ett besök på Musée YSL och Jardin Majorelle ett måste när man är i Marrakech. Och kanske var det allra bästa museets restaurang Le Studio. Missa inte en lunch här. Det är ganska smart att vara på plats tidigt, börja med museet, ta en lunchpaus på restaurangen och sedan ge sig vidare in i trädgårdens förtrollade värld. För det är verkligen en vacker trädgård. Även om det spöregnade när vi besökte den gick min kamera bananas av allt vackert.

VAD JAG HADE GJORT ANNORLUNDA OM JAG VETAT BÄTTRE
Om jag vetat det jag vet i efterhand hade jag skippat att boka bord på El Fenn, och bokat bord på Ling Ling redan hemifrån istället. Vi fick bord på Ling Ling sista dagen men med en timmes framförhållning vilket vi inte riktigt hann. Jag hade också bokat en lunch på The Scarabeo camp (jag var inne och letade mer info för flera månader sedan men förstod inte då att det gick att bara boka lunch och en aktivitet utan att sova över) För det är det enda som vi inte fick till även om det stod högst på min lista. Allt var fullbokat och även om vår Riad gjorde allt de kunde för att boka så var det tyvärr omöjligt. Le Pause likadant. Jag hade skippat restaurangen Nomad också – för mycket turister, för lite kärlek tyvärr. Tror det varit bra tidigare men förlorat sin charm med för mycket uppmärksamhet. Jag ville så gärna åka upp till Altlasbergen och Ourika Valley men vädret var för dåligt för att det skulle kännas kul just då och med Roberts stukade fot var det inte heller läge den här gången.

DET BÄSTA OCH SÄMSTA MED MARRAKECH
Det bästa är allt vackert både kameran och ögat ser. Myllret och det alldeles unika jag aldrig sett någon annanstans innan. Det sämsta; fattigdom, elände och turistfällor.

Text & foto: Katrin Bååth