Palma mitt Palma.

lovely life-06639lovely life-06633

Palma är en av mina favoritstäder på så många sätt. Jag har varit här många gånger och i helt olika ärenden och sammanhang. Både med familjen, med min syster, på bröllop med fina vänner, på fotojobb och på företagsresa med byrån jag jobbade på innan. Varje gång jag kommer hit slås jag av att det är en helt fantastiskt skön och lagom stor stad. Värmen, vädret och blandningen mellan totalt lugn och skön puls är nog det jag gillar allra bäst.

lovely life-06738lovely life-06746lovely life-06711lovely life-06723lovely life-06716lovely life-06710lovely life-06717lovely life-06718

Puro Beach Club, Illetas.
En av Palmas absolut vackraste stränder är enligt mig Illetas på Mallorcas sydvästra sida bara tio minuters bussfärd från centrala Palma. Men stranden blir väldigt fort smockfull av folk och därför är det obeskrivligt härligt att boka in sig på Puro Beach Club, femtio meter från alla andra turister. Tänk på att boka långt i förväg för det är många som vill hänga här och det blir snabbt fullbokat. Här får man egen lyxig solsäng, toaletter, duschar, wifi, och i stort sett tom egen strand för 450 kr/dag. Värt vartenda öre enligt mig. Såklart ligger man inte här dag ut och dag in, men gör man det en eller ett par dagar på semestern är det verkligen värt pengen. Sen att deras egen restaurang serverar mat från himlen (alltså deras getostsallad är sänd från gudarna) är ju heller ingen nackdel. Skulle vilja äta den varje dag resten av mitt liv.
Puro Beach Club Illetas, Paseo de Ses Illetas, Palma de Mallorca.

lovely life-06698lovely life-06702lovely life-06654lovely life-06906lovely life-06980lovely life-06573

Strosa runt.
Att strosa runt i Palma på kvällstid är något av det mysigaste som finns (på dagtid är det för varmt, då vill man mycket hellre ligga vid havet). Missa inte att vandra runt i de gamla delarna. Här hittar man allt från spektakulärt mysiga gränder och annorlunda butiker till härliga små tapasställen att slinka in på. Man hittar såklart en himla massa turister och krimskrams också – men skit i det, undvik de större gatorna och torgen, slink in på de små gränderna och känn lugnet istället.

lovely life-06683lovely life-06685

Katedralen & skymningen.
Att ta en promenad i skymningen vid katedralen för att titta på folk och se solen gå ner är lite av ett måste faktiskt. Kvällssolen färgar allt rosa och himlen är enastående vacker. Jag har personligen faktiskt aldrig varit inne i Katedralen, även om jag varit utanför massor av gånger.
Catedral de Mallorca, Plaza Almoina, Palma de Mallorca.

lovely life-06590Månsken i Palma är inte fy skam det heller kan jag lova.

lovely life-06877lovely life-06843lovely life-06833lovely life-06865lovely life-06864lovely life-06874lovely life-06861

Viveca Palma.
I en liten, liten återvändsgränd, som vid första anblicken inte ser något alls ut för världen ligger inte bara Palmas utan förmodligen Mallorcas mysigaste lilla Vintagebutik – Viveca. Här hittar man allt från handgjorda skedar, afrikanska handgjorda filtar och antika lampor till europeisk vintage och vacker konst när det är som allra bäst. Det enda som stoppade mig från att handla var maxvikten på flyget hem.
Viveca StoreC/ San Feliu 17, Local 19, Palma de Mallorca.

lovely life-06772lovely life-06764lovely life-06769lovely life-06759

De tu a mi.
Ganska liten men naggande god vintagebutik i den hippa statsdelen Santa Catalina. I den här delen av Palma duggar de små designbutikerna och caféerna tätt, och jag älskar det. Det enda jag inte älskar är att alla andra svenskar också har hittat hit. Vart man än går i den här delen av stan pratar folk svenska runt omkring. Något jag helt klart kan klara mig utan när jag är utomlands. I övrigt älskar jag den här delen av Palma. Lite ruffare, men mycket mer genuint. Nåja, men butiken, den är en hit. Handplockade vintagekläder, handgjorda smycken och Panamahattar från golv till tak. Missa inte det här stället när ni är i stan.
De tu a miCarrer Annibal, 4b, Palma de Mallorca.lovely life-06995lovely life-06994lovely life-06996Rialto Living.
På Carre Sant Feliu 3 breder Rialto Living ut sig som en egen värld. Här kan ögonen vila sig på vackra ting från golv till tak. Tröttnar man kan man bara ta trappan upp till ännu en del av denna fantastiska värld. När benen och övriga sinnen inte orkar mer sätter man sig bara ner i deras egna café och njuter. Här hittade jag så mycket fina papper, askar och anteckningsböcker att jag nästan dog en smula. För att inte tala om all inredning…
Rialto Living, C. Sant Feliu 3, palma De Mallorca.

lovely life-06974

Hotel Tres.
Perfekt hotell om man vill bo centralt och lite bättre. De har dessutom en liten men naggande god pool på taket. Perfekt för kvällsdopp.
Hotel Tres, Carrer d’Apuntadors, 3, Palma de Mallorca.

lovely life-06931lovely life-06939lovely life-06953lovely life-06960

Riktigt riktigt fint bor man på Hotel Francesc. Kanske lite för dyrt för den vanliga plånboken, men då kan jag varmt rekommendera att gå dit och äta lunch eller middag istället för att ändå få känna den härliga känslan. En perfekt plats för till exempel en vinlunch i skuggan.
Hotel Sant Francesc, Plaza Sant Francesc 5, Palma de Mallorca.

lovely life-06894lovely life-06892lovely life-06886

Gillar man att bo mitt i den allra myllrigaste smeten kan Hotel Cort vara ett bra alternativ. Schysst och klassiskt med fina detaljer. Just det där myllriga gör mig lite stressad men hotellet är jättefint.
Hotel Cort, Plaza del Cort, Palma de Mallorca. 

Ett sätt för att hitta prisvärt boende kan vara att hyra via airbnb. Vi hyrde tex ett containerhus en gång i Palma, med egen minipool.

Resa.
Reser till Palma gör man allra enklast från Arlanda för att slippa mellanlandningar. De har avgångar mest hela tiden och det tar bara lite mer än tre timmar. Taxin från flygplatsen in till stan kostar knappt en hundring och tar mindre än en kvart om det inte är rusningstrafik.

lovely life-06726

Hyr en bil.
Om man ska stanna mer än bara några få dagar på Mallorca tycker jag absolut att man ska hyra en bil. Mallorca är så pass litet att man kan hinner runt hela ön om man vill.

Här kommer några tips på stället jag gillar om du har tänkt att åka runt lite mer på hela Mallorca…

Platja de Es Trenc.
Missa för allt i världen inte stranden Es Trenc. Barnvänligt, glasklart turkost vatten och förhållandevis oturistigt. Vi njöt varje sekund när vi var där. Stranden ligger på sydöstra sidan av Mallorca och när ni börjar närma er så kör mot Es Trenc Sa Salinera så kommer ni rätt (det står Es Trenc på två ställen). Ni kommer också köra förbi ett fantastisk liten saltfabrik. Parkeringen kostar några slantar, men det är det absolut värt. För att få lugn och ro på stranden så var på plats senast halv tio så dröjer det minst 90 minuter innan det känns som att alla andra kommer dit.

Platja de s’Amarador.
Även den här stranden ligger på sydöstradelen av Mallorca. Det är lite längre att åka från Palma än Es Trenc, men helt klart värt en timmes körning. Från parkeringen är det 300 meter ner till turkosblått klart vatten, en liten kiosk och lagom med turister. Vi hade lite svårt att hitta dit, men här har ni GPS-koordinaterna så blir det inga problem för er.
Longitud: 3°, 11, 14 E, Latitud: 39°, 20, 44 N

Espléndido i Sóller.
Tar ni tåget eller bilen till den lilla hamnstaden Sóller så missa inte att käka på Esplendido. Ett fantastiskt schysst hotell som har skön atmosfär och god mat. Här kan man sitta på uteserveringen och blicka ut över hamnen och havet. I övrigt ger jag inte jättemycket för själva Sóller, mest turistigt och nästan bara krimskramsbutiker.

 

Text & foto: Katrin Bååth