Kolla kreatören – Karl Martindahl.

En regning förmiddag för några veckor sedan köpte jag med mig en massa härlig frukostmat och drog till min vän Karl Martindahls växthus för en pratstund om kreativitet, växtlighet, hälsa och ohälsa…
Hej Kalle, vem är du?

En man med känslorna på utsidan. Make och tvåbarnsfar. Artist och låtskrivare till yrket och kan numer lägga till utgiven författare på CV:t.

Vad ger dig inspiration?
Kontraster. Mörker och ljus, glädje och sorg, hopp och förtvivlan. Dessutom hjälper min briljanta musa till då och då.

Vem eller vilka inspirerar dig?
Moder natur inspirerar mig väldigt mycket. Min fru och mina barn. De är mina hjältar. Jag blir ofta inspirerad av människor jag möter som lyckas med det de tar sig för. Det är coolt.

Vad är det bästa med att frilansa och bestämma över sin egen tid?
Kanske just att få bestämma över sin egen tid.

Du har ju precis släppt din nya bok, hur känns det? Alltså som i har det gjort att du på något sätt har slutit cirkeln kring din psykiska ohälsa om du förstår vad jag menar?
Det känns fantastiskt. Odlingen hjälpte mig verkligen i kampen mot psykisk ohälsa och att skriva en bok på ämnet odlingsterapi visade sig i allra högsta grad vara terapeutiskt det också. Nu när boken finns och förhoppningsvis kan göra skillnad och vara till hjälp för någon annan som befinner sig i samma eller en liknande situation som jag gjorde känns det fint. Jag känner att mitt lilla helvete har landat i något gott och det stärker mig.

(Kalles bok hittar ni här)

Drömmer du om att fortsätta skriva fler böcker?
Ja det skulle vara fantastiskt härligt att skriva fler. Det kommer jag med största sannolikhet göra.

Vad är du mest rädd för?
Jag har många rädslor. Ett tag kändes det som att hela livet styrdes av mina rädslor, men det har blivit bättre. Svårt att välja en… men kanske att trilla dit igen. Jag vill verkligen inte tillbaka ner i avgrunden.

Vad gör du en vanlig jobbdag?
Skriver, skapar, odlar, lirar live, gör intervjuer, går på möten, mailar, pratar i telefon… Ingen dag är den andra lik så jag kan inte riktigt svara på hur en ”vanlig” jobbdag ser ut.

Vad är din allra högsta dröm?
Att allt i slutändan skall ha varit värt det.

Du vet ju hur jag älskar dina nyskrivna låtar, jag liksom tappar andan ibland när jag lyssnar på ”Ingen annan bara du”, vart kom den ifrån? Den är ju tillägnad din vackra fru och min vän Anna, vad betyder Anna för dig?
Tack! Låten Ingen annan… har faktiskt några år på nacken. Jag skrev den till Anna som en midsommarpresent för säkert 10–11 år sedan. Sen hamnade den i byrålådan tills det var dags helt enkelt. På vårt bröllop i midsomras (2018) fick hon den i present en gång till fast denna gången fick alla som vill möjlighet att lyssna också. Anna är så otroligt viktig för mig. Utan Anna så vet jag inte… Hon och jag liksom, det måste bara vara så!

Och sen har du ju precis släppt Only Love can. Har du mer musik på gång?
Yes! Only love can är första singeln från en kommande EP som håller på att bli klar i detta nu. Det finns en hel del nyskriven musik som jag längtar efter att få dela med mig av.

Är det samma typ av inspiration som får dig att skriva musik som fick dig att få inspiration till boken?
Jag tror att det finns någon slags devine inspiration som alla kan ”tappa in” på. En grund för all form av konstnärsskap och kreerande. En källa att ösa ur liksom. Ibland är jag i den zonen då jag är i ett tillstånd av flow där allt känns möjligt. Andra gånger är det mer perspiration än inspiration.

Vad skulle du vilja säga till någon som lider av psykisk ohälsa och inte vet varken ut eller in?
Bär inte tyngden själv. Förr eller senare kollapsar du under den. Erkänn för dig själv och dina närmaste och sök hjälp. Det finns hjälp att få och det är inte på något sätt skamligt. Hittar du modet till det har du redan kommit en bra bit på vägen till ett bättre mående.

Vad ska du plantera här näst?
Små frön av kärlek som jag hoppas sprider sig!