Att bygga ett utekök.

I flera års tid har vi planerat att bygga ett utekök och nu är vi alldeles snart klara. Tänkte därför berätta hur vi gjort och hur vi har tänkt.

Vi var väldigt specifika i vad vi villa ha och därför ville vi rita det helt själva och inte utgå från ett färdigt utekök. Robert har skissat på hela köket i 3D och sen har vi mätt, justerat, funderat, ändrat och skissat igen. Och efter det har vi låtit grymma Magnus på Citagon här i Jönköping svetsa ihop och pulverlacka det i RAL 7037. Vi har gjort det i två moduler, en del med grill, rostfribänk och diskho, och en del till avställning och förvaring. De båda delarna är separata så de går att flytta om vi skulle vilja. De har också justerabara fötter för att få till allt plant.

Själva grillenheten är rostfri och kommer från Smeg. Och efter att ha fått måtten på den har Robert anpassat ritningen så den passar perfekt.

Diskhon kommer från Ikea och blandaren från FM-Mattson. I kranen finns bara kallvatten som vi dragit fram med slang under altanen därför ville vi ha en enkelkran. Att diska här ute är min nya älsklingssysselsättning. Blir galet harmonisk av att stå här och diska i solnedgången.

Här ser man avställningsbänken. Vi ska ha en stenskiva uppepå men den är inte riktigt färdig än så tills dess har vi lagt några granitkeramikplattor vi hade i förrådet där. Vi har pulverlackat hela köket och vissa delar i konstruktionen var tvungen att vara på ett visst sätt för att kunna lacka allt så det tål utomhusmiljön. Det är därför man ser skarvarna mellan hyllplanen och stommen t ex.

Vi har en himla bra fördelning Robert och jag, han bygger det stora, funderar ut belysning, vatten, el, och funktion och sen tar jag över när det kommer till detaljer, utseende och småfix. Såklart behövdes de en massa krokar att hänga saker på men vi ville inte bygga fast det och behöva lacka det så därför har jag köpt starka rostfria magnetkrokar på Granit. Perfekt, för de går ju enkelt att flytta också om man vill. Diskborsten och trasan kommer också från Granit. Handdukarna från Leva och den lilla påsen från Rekoshoppen.

För att mjuka upp den sterila och ganska stela och tråkiga gråa grillen behövs mjuka, använda och nötta ting tycker jag. Jag har därför under en veckas tid hängt på varenda second hand affär som varit öppen, både i Jönköping och Borås, och kolla så mycket fint jag hittat…

Jag hade bestämt mig för att jag ville ha gamla tallrikar med dekor som går i svart/grön eller grått och jag kan kanppt beskriva lyckan som infann sig när jag hittade ca 30 tallrikar och skålar på en och samma gång i lördags. Yipiiie. Det är gamla Gustavsbergsporslin med svalor och tulpaner på, fat med rosor och skålar med blomrankor. Och det fina är att det är udda porslin, men som ändå passar ihop. Hemligheten är att vara selektiv och bara köpa det man verkligen älskar.

Förutom tallrikar behövdes det bestick och karaffer. Jag älskar karaffer, de ska gärna kännas lite franska och robusta så de kan stå ute i både sol och regn.

Alla bestick är också inhandlade second hand och alla kostade högst 6 kr/st. Porslinet kostade mellan 5–20 kr/st.

Behövde en rejäl karaff också och så hittade jag en så fin skål till saltet och en shaker till goda drinkar i solnedgången. Allt från Erikshjälpen.

Igår hittade jag också soppskålar för 8 kr styck. Robusta och härliga att äta gaspacho i tänker jag.

Precis bakom köket har vi anlagt ett köksland med diverse olika kryddor. Och där får den här morteln efter min mamma stå redo för att användas.

Den här brickan och sekatören är också second hand fynd, brickan kostade ca 50 kr och sekatören kostade 12 kr.

Har ni några frågor kring vårt utekök så skriv gärna en kommentar så hoppas jag kunna svara.

Ha en fin dag! Kram Katrin

 

 

 

6 Kommentarer |

Kategorier: DIY, Inredning, LL Favoriter
Taggar: , .