Det stoltaste inlägget av dem alla – fem år som frilans.

Idag är det första maj 2018. Första maj för femte gången i mitt frilansliv. Idag är det alltså fem år sedan jag hoppade, flög, blundade och bara lyssnade på mitt hjärta. Tycker att det betyder att det är på tiden att man får skryta lite. Eller? Så här kommer lite skryt, lite tips, och lite nitar ni ska undvika om ni själva är sugna på att testa det romantiserade frilanslivet…

Vad är det bästa med att frilansa?
Friheten, friheten, friheten. Friheten att själv välja vad man ska tacka ja till, vad man ska tacka nej till (OBS! Sjukt viktigt!) och vilka man vill jobba med. Många tror att allt handlar om att springa på alla bollar, tacka ja till allt och att allt handlar om att få in pengar. Nej, gå inte på det. Allt handlar verkligen inte om pengar. Och även om vi alla behöver pengarna så skulle jag vilja skicka med ett väldigt viktigt tips. Våga säga nej. För som jag har sagt förut, det du gör får du göra mer av. Så tackar du ja till saker som går emot dina ideal, din vilja eller din dröm, kan du ge dig fanken på att du kommer få mer sådana jobb och plötsligt står du där med en massa jobb du inte ens vill göra…

Vad är det sämsta med att frilansa?
Mitt sämsta är att jag varje dag kämpar med att inte jobba för mycket. Jag älskar varje sekund av mitt jobb och stora delar av mina fritidsintressen är så himla nära mitt jobb att det inte finns någon gräns däremellan vilket gör att jag jobbar alldeles för mycket. Timmarna flyter iväg och jobb och fritid är som en enda smet. Måste jobba på det. Robert vill att jag skaffar mig ett riktigt fritidsintresse som inte har något med mitt jobb att göra.
– Typ fågelskådning eller något, så du verkligen får känna att du är ledig… Jobbar på det. Lovar att berätta när jag har hittat mitt fritidsintresse…

Hur många jobb har du gjort under åren.
Under de här fem åren har jag hittills gjort exakt 400 jobb. Just nu står min lista över uppdrag på 13400, siffran 13 är mitt turnummer så jag gav alla nummer redan från början siffran 13 först och sen 13001, 13002 osv. Och nu är jag alltså precis uppe på 13400. Sjukt, fyrahundra uppdrag. Det är en hel del. Såklart är vissa större än andra men jag har hunnit med en himla massa kul saker.

Vad har du gjort för typ av uppdrag?
Oj, allt från formgivning av böcker, stylingar, filmer, hela koncept, kampanjer, logotyper, webbplatser, föreläsningar, workshops, cityguider. Ja, allt mellan himmel och jord. Sen har jag gjort en del egna projekt, som en fotoutställning tillsammans med Sara Landstedt, en pop-up speakeasy loppis och lite annat smått och gott.

Vad har varit roligast hittills?
Att jag har den fantastiska möjligheten att göra så mycket olika saker. Och att jag älskar allt på sitt sätt. Just nu gör vi så galet roliga och makalöst bra saker med Sandberg Wallpaper att jag inte kan tänka mig något roligare och mer stimulerande än det. Med Hestra har jag också gjort galet roliga och grymma saker, bland annat filmer, är speciellt stolt över den här, och ett antal katalogen och trycksaker som jag verkligen är mäkta stolt över att ha fått göra. Och stylingen och formgivningen av en katalog för Day Birger et Mikkelsen Home var också ett oförglömligt jobb. Liksom stylingarna för bland annat Materia, Vore och många fler. Ja, alltså den här frågan är så svår för jag gör helt ärligt så himla mycket kul. Detta är mitt drömjobb. Och jag har genom åren haft den stora äran att jobba med både drömkunder och drömmänniskor.

Vad har varit tråkigast?
Inte mycket, att vara borta från familjen, att jobba för mycket, att inte hinna med allt kul man vill göra eller gå på. Och allt som rör bokföring, deklarationer, körjournaler, reseräkningar och skatt. Ha, ha det är i särklass det värsta jag vet. Som tur är har jag hjälp med allt sånt.

Hur gör du för att sätta upp nya mål?
Jag fick en kommentar när jag precis startade som lät ungefär så här ”Lilla gumman, du behöver verkligen inte ett aktiebolag, driv en liten enskild firma du”. Sånt triggar mig så in i helsike. Där och då bestämde jag mig för att inom ett år skulle jag ha ett aktiebolag. Och så blev det. Inte bara för att det är mer fördelaktigt, utan för att hen sa just som hen sa – i mina öron lät det som att lilla jag inte skulle klara det. Och då jäflar. Från den dagen försöker jag att alltid sätta upp halvårsmål. Aktiebolag, pensionssparande, riktig lön, eget kontor, eget rekvistaförråd, egen bil, osv. Och ja, idag driver jag mitt egna aktiebolag, har min egen studio på Tändsticksområdet (finaste kontoret i hela Jönköping om ni frågar mig), jag har ett eget rekvisitaförråd mitt i stan, en egen företagsbil, en bra lön och ett pensionssparande som är helt okej. Något jag är extremt stolt över!

Varför tar du inte in någon praktikant längre?
Åh, jag vill egentligen inget hellre. Älskar att ge unga nya förmågor chansen att få lära av oss som varit med lite längre, se dem utvecklas och sen skjutsa ut dem i världen. Ser det lite som en sak som alla borde göra. Lägga tid och energi på att hjälpa nya branschkollegor. Tyvärr pendlar jag för mycket och har alldeles för många uppdrag som inte är stationerade i Jönköping för att det ska vara schysst mot en praktikant. Men vem vet, jag har absolut inte stängt den dörren för alltid.

Vad är du allra stoltast över?
Hmm, skulle säga att jag har lyckats göra det jag gör, fått det att gå runt och samtligt haft väldigt roligt. Och så är jag mäkta stolt över att ha blivit Årets Nyföretagare för några år sedan och för att jag har blivit nominerad till Årets marknadsförare i Jönköping två gånger, och att det var för det jag gjort med mitt egna företag och inte något jag gjort för någon annan. Tror faktiskt jag är den enda byrån någonsin som blivit nominerad för jobbet med sitt eget varumärke. Och det är himla cooolt tycker jag. Och så är jag väldans stolt över vårt fotoprojekt Fairytale by Landstedt Bååth. Och att min studio blev vald till en av fem favoriter på Oprah.com förra året. Det var stort.

Vad skulle du tipsa dig själv om du fick gå tillbaka i tiden?
Jag skulle tipsat mig själv om att chilla lite mer ibland. Inte jobba så galet mycket. Och stanna upp och njuta lite mer.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig just nu? Och vart hittar man dig?
Just nu hänger jag ungefär halva veckan i Borås, den andra halvan sitter jag antingen hemma vid mitt skrivbord eller i min studio. Eller så plockar jag rekvisita i mitt förråd. Jag har oftast lunchmöten torsdag och fredagar och ni hittar mig för det mesta lunchandes på Stuk. Älskar deras lunch och hänget. Fredagar är oftast min heliga dag, min Good Shit Friday. Då gör jag bara saker för mig själv och mitt företag. Som att jag unnar mig massage, går på Janefrukost eller lämnar kvitton till min revisor. Ja högt och lågt helt enkelt. På min att-göra-lista står just nu att jag ska ta tag i att uppdatera min portfolio med alla nya jobb någon fredag framöver. Får se när det finns tid bara…

Vad har du för pågående projekt just nu? Och hur många kunder jobbar du med samtidigt?
Just nu jobbar vi febrilt med att lansera två kollektioner med Sandberg Wallpaper. En barnkollektion som lanseras om två veckor. Oj, den är så fin. Och en till väldigt speciell och supercool kollektion som lanseras senare i år. Förutom det formger jag en barnbok just nu, en riktigt fin en. Hoppas kunna visa er snart. Och så har jag några småsaker jag formger, och en varumärkesplattform och en kreativ workshop som är på G. Smått och stort, högt och lågt. Som alltid i Katrinfabriken. Men det är det bästa jag vet. Jag brukar ha mellan 5–10 projekt på gång på samma gång, men det brukar alltid falla sig så att det funkar rent tidsmässigt. Jag har också lärt mig att projektleda min egen tid så jag inte har för många möten på en gång och att jag ger mig tid att sitta ner och jobba, så inte all vaken tid gör åt till möten – då känns det lätt som att man aldrig “jobbar ikapp”.

Vad vill du göra mer av?
Jag vill resa mer. Mycket mer. Blanda jobb med resor. Göra resereportage, plåta nya platser. Eller göra en bok om en plats. Tänk va kul. På min vision board står också att jag vill göra fler pop-up-projekt. Som en liten pop-up-butik eller något sånt. Hade en stor grej på gång men det landade aldrig pga lokalhyra mm. Har en massa galna idéer men alla är tyvärr inte genomförbara just nu i livet. Men det kommer nog. Men jag vill verkligen resa mer, och göra böcker. Älskar att formge böcker. Och arrangera event, det är något av det bästa jag vet. Och jag vet också att jag är bra på det. Om får göra det på mitt sätt.

Vad gör du om fem år?
Jag tror jag gör ungefär samma som idag, men med mer balans. Och mer fritid. Kanske har jag hittat mitt unika fritidsintresse. Kanske har jag förändrat tapetbranschen. Kanske har jag öppnat en liten pop-up-butik. Kanske har jag formgivit en kokbok och skapat ett helt hotellkoncept. Kanske håller jag i en massa kreativa workshops om entreprenörskap och kreativitet. Och kanske har jag gjort grymma resereportage till alla världens kontinenter. Kanske, vem vet. Det jag vet är att jag aldrig går över till andra sidan igen. En gång frilans. Alltid frilans.

Kram Katrin

Hela min portfolio hittar ni på katrinbaath.se

 

Foto: Katrin Bååth/Sara Landstedt